Västtyskland tog VM Guld i Fotboll för Herrar 1974

VM i Fotboll för Herrar 1974 hölls i Västtyskland mellan den 13:e juni och den 7 juli. Det deltog 16 nationer och dessa delades in i fyra gruppen med lika många nationer och dessa mötte varandra vid ett tillfälle. De två främsta i varje grupp gick sedan vidare till slutspel.

Sverige spelade i grupp 3 tillsammans med Bulgarien, Nederländerna och Uruguay. Man spelade oavgjort mot Bulgarien och Nederländerna och vann mot Uruguay med 3-0. Sverige släppte inte in något mål alls i gruppspelet och tog sig till slutspel.

Slutspel

De åtta nationerna som gick vidare till slutspel var Argentina, Brasilien, Jugoslavien, Nederländerna, Polen, Sverige, Västtyskland och Östtyskland. Dessa nationer delades upp i två grupp med fyra nationer i varje och alla mötte alla en gång i respektive grupp. Ettan i varje grupp gick sedan vidare till final och tvåorna fick göra upp om bronset. Sverige spelade i grupp B och mötte Jugoslavien, Polen och Västtyskland. Efter förlust mot Polen och Västtyskland så avslutade svenskarna med seger mot Jugoslavien med 2-1. Detta räckte dock bara till tredje plats och det var färdigspelat.

I matchen om bronset spelade Brasilien och Polen och många hade nog tippat att brassarna skulle knipa bronset. Men Polen ville annat och Lato gjorde 1-0 för Polen i den 76:e minuten och det blev matchens enda mål och bronset gick till Polen.

Nederländerna och Västtyskland möttes i finalen och redan i den 2:a matchminuten så gjorde Neeskens 1-0 på straff för Nederländerna. I den 25:e minuten så fick Västtyskland straff och den förvaltade Breitner. I den 43:e minuten kom sista målet för matchen och det var Müller som gjorde 2-1 för Västtyskland som tog hem Guldet på hemmaplan.

Mästerskapet spelades på nio arenor och Grzegorz Lato från Polen vann skytteligan med 7 mål. Bäste svensk blev Ralf Edström med 4 mål.

Author: Sportspedia.se

Lämna ett svar