Uruguay tog Guld i Fotboll för Herrar 1930

Det allra första Världsmästerskapet i Fotboll för Herrar gick av stapeln 1930. Mästerskapet spelades i Uruguay mellan den 13:e och den 30:e juli.

Totalt så deltog 13 nationer i detta mästerskap och dessa delades upp i 4 grupper med 3 eller 4 nationer i varje grupp. Den allra första matchen i Fotbolls VM spelades den 13:e juli mellan Frankrike och Mexico. Matchen vanns av Frankrike med 4-1 och första målskytt blev fransmannen Lucien Laurent.

Valet av värdland

Det var fem nationer som ansökte om att få arrangemanget. Sverige, Italien, Spanien, Uruguay och Nederländerna, det var Uruguay som valdes då de andra nationerna valde att dra tillbaka sin ansökan.

Indelningen av nationerna

Nationerna delades in i fyra grupper. I grupp 1 återfanns Argentina, Chile, Frankrike och Mexico. Grupp 2 bestod av Bolivia, Brasilien och Jugoslavien. I grupp 3 hittar man Peru, Rumänien och Uruguay och i grupp 4 spelade Belgien, Paraguay och USA. Nationerna mötte varandra en gång i gruppspelet och vinnaren av varje grupp gick vidare till semifinal och de övriga hade spelat färdigt.

Arenor och spelplatser

Samtliga matcher i detta VM spelades i Montevideo. Man använde sig av tre olika arenor, Estadio Pocitos, Estadio Centenario och Estadio Parque Central. Huvudarena var Centenario som då tog in hela 100 000 åskådare och det var även på denna arena som finalen spelades.

Slutspelet

I semifinalerna möttes Argentina och USA i den första matchen. Här vann Argentina enkelt med hela 6-1. Samma siffror slutade den andra semifinalen mellan Uruguay och Jugoslavien. Här var det Uruguay som vann.

Finalen mellan Uruguay och Argentina blev spännande och efter första halvlek så ledde Argentina med 2-1. Uruguay vände matchen i den andra och stod till slut som segrare med 4-2. Bronset gick till USA och Guillermo Stabile från Uruguay vann skytteligan med 8 mål.

Author: Sportspedia.se

Lämna ett svar