Nytt VM Guld i Fotboll för Herrar till Uruguay 1950

Efter tolv års uppehåll på grund av andra världskriget så spelades det fjärde VM i Fotboll för Herrar. Mästerskapet hölls i Brasilien mellan den 24:e juni och den 16 juli och på sex olika arenor. Detta var det första mästerskapet då det inte spelades en final utan allt avgjordes i en slutgrupp.

Grundspel och Slutspel

Det deltog 13 nationer i detta mästerskap och dessa delades in i 4 grupper. Två grupper med fyra nationer, en grupp med tre och en grupp med två nationer. Sverige spelade i grupp 3 där man mötte Italien och Paraguay. Man vann gruppen efter seger med 3-2 mot Italien och oavgjort 2-2 mot Paraguay. Segrarna i varje grupp gick vidare till slutgruppen.

De fyra nationerna som spelade i slutgruppen var Brasilien, Spanien, Sverige och Uruguay. Sverige vann en av matcherna, den mot Spanien med 3-1 och slutade på en bronsplats. Silver gick till Brasilien och Uruguay tog på nytt hem Guldet. Skytteligan vanns av Ademir från Brasilien som gjorde hela 8 mål. Karl-Erik Palmér och Stig Sundqvist blev bästa svenska målskyttar med 3 mål var.

Author: Sportspedia.se

Lämna ett svar