Italien tog 3:e VM Guldet i Fotboll 1982

Fotbolls VM 1982 spelades mellan den 13 juni och den 11 juli i Spanien. För första gången så deltog nu 24 nationer, innan deltog 16 stycken.

Det var inte många som trodde på det Italienska laget som vann guldet detta mästerskap. Det började även svagt och man tog sig knappt till andra omgången, men när man slog regerande mästarna i andra omgången så tog det hela fart.

“Skandalen i Gijon” är en skandal som skedde under detta mästerskap. Det hela började med att Algeriet skrällvann mot Västtyskland med 2-1 och när sista omgången i gruppen skulle spelas så behövdes bara en seger med 1-0 för Västtyskland mot Österrike för att båda dessa nationer skulle gå vidare till Omgång 2. Redan efter 10 minuter gjorde tyskarna 1-0 och resten av matchen slutade båda lagen i stort sett att spela. Det var denna skandal som gjorde att i alla framtida turneringar så skulle alla matcher i sista omgången spelas samtidigt.

Italien tog hem guldet efter finalseger mot Västtyskland med 3-1. Bronset knep Polen efter en 3-2 seger mot Frankrike i bronsmatchen. Sverige kvalade inte in till detta VM.

Skytteligan vanns utav Paolo Rossi från Italien med sina 6 mål, tvåa kom Västtysklands Karl-Heinz Rummenigge med 5 mål.

Author: Sportspedia.se

Lämna ett svar