Fotboll

Fotboll – En sport engagerar människor världen över 

Fotboll är också den sport som de allra flesta utövar i Sverige. De allra flesta vet säkert att fotboll spelas i lag och det gäller se till att få in fotbollen i motståndarlagets mål. Spelarna får inte använda sina händer på bollen då allt spel sker med först och främst fötterna. Det är bara målvakten som får använda händerna inom straffområdet framför målet. Händerna får användas när det är dags att göra inkast efter att bollen kommit utanför och över sidolinjen.

Den formen som de flesta förknippar fotboll med är att varje lag består av elva spelare, tio utespelare och en målvakt. Det finns spelare som sitter på avbytarbänken om utifall någon av spelarna blir skadad eller spelar för dåligt. Varje match är 90 minuter lång och delas upp i två halvlekar á 45 minuter. Spelarna får en kort paus på 15 minuter mellan halvlekarna.

Varje lag ska försöka göra så många mål som möjligt och de lag som har flest mål när slutsignalen ljuder har vunnit matchen. I turneringar och ligor så kan det vara så att matchen inte får sluta oavgjort (lagen har lika många mål), då får spelarna utökad tid att spela och försöka göra mål. Sker inte detta är det straffsparkar som gäller, bäst av fem straffsparkar.

Det sägs att just fotboll tillhör den sport som är den allra populäraste sporten i hela världen. Enligt FIFA (Internationella Fotbollsförbundet) så är det över 240 miljoner personer som spelar fotboll i över 200 länder och då regelbundet. Sedan kan du lägga till alla åskådare som tittar på matcherna live eller hemma i tv-soffan för att följa sitt favoritlag och heja på dem till seger.

Fotbollens historia

Det går inte med all säkerhet att säga vilket land fotboll kommer ifrån, men det allra äldsta bollsporten som liknar fotboll är det kinesiska spelet med boll kallat cuju och användes som träning för soldater under 400-talet f.Kr.  Det spreds sig världen över och under 1300-talet fanns fotbollen i olika länder i Europa och i vissa länder var det till och med förbjudet att spela fotboll. Under 1800-talet började fotboll spelas på de engelska internatskolorna.

Till Sverige kom fotbollen på 1870-talet från Storbritannien och var till en början inte någon organiserad sport. Först 20 år senare började sporten organiseras och den allra första svenska serien började spelas och svenska mästerskap hölls varje år mellan 1896 fram till 1925.

Det allra första damlaget i Sverige bildades 1917 och året efter spelades den allra första offentliga matchen. Två lag från Stockholm möttes och det var 500 personer som matchen. När det gäller landslagsmatcher var herrarna mycket duktiga under 1940 – och 1950-talet, då de tog två OS-medaljer. Ett guld 1948 och ett brons 1952, samt vann silver i VM 1958 och brons i VM 1950. Självklart ska vi inte glömma bort det legendariska bronset i USA 1994 och blev även ett brons i EM 1992.

Damerna har två VM-brons på sin meritlista 1991 och 2011, samt ett VM-silver 2003. Dessutom har damlandslaget ett så kallat inofficiellt EM-guld 1984, samt EM-silver 1987, 1995 och 2001. Att damerna var duktiga i VM 2003 har inneburit att även damfotbollen har fått uppmärksamhet i media.

Author: Sportspedia.se

Lämna ett svar