sön. okt 20th, 2019

Sportspedia

Idrottens informationscenter

Västtyskland tog VM Guld i Fotboll för Herrar 1974

2 min read

VM i Fotboll för Herrar 1974 hölls i Västtyskland mellan den 13:e juni och den 7 juli. Det deltog 16 nationer och dessa delades in i fyra gruppen med lika många nationer och dessa mötte varandra vid ett tillfälle. De två främsta i varje grupp gick sedan vidare till slutspel.

Sverige spelade i grupp 3 tillsammans med Bulgarien, Nederländerna och Uruguay. Man spelade oavgjort mot Bulgarien och Nederländerna och vann mot Uruguay med 3-0. Sverige släppte inte in något mål alls i gruppspelet och tog sig till slutspel.

Upp till 70% rabatt på bestick, badlakan, vattenflaskor m.m för barn. Fyndutbudet.se

Slutspel

De åtta nationerna som gick vidare till slutspel var Argentina, Brasilien, Jugoslavien, Nederländerna, Polen, Sverige, Västtyskland och Östtyskland. Dessa nationer delades upp i två grupp med fyra nationer i varje och alla mötte alla en gång i respektive grupp. Ettan i varje grupp gick sedan vidare till final och tvåorna fick göra upp om bronset. Sverige spelade i grupp B och mötte Jugoslavien, Polen och Västtyskland. Efter förlust mot Polen och Västtyskland så avslutade svenskarna med seger mot Jugoslavien med 2-1. Detta räckte dock bara till tredje plats och det var färdigspelat.

I matchen om bronset spelade Brasilien och Polen och många hade nog tippat att brassarna skulle knipa bronset. Men Polen ville annat och Lato gjorde 1-0 för Polen i den 76:e minuten och det blev matchens enda mål och bronset gick till Polen.

Nederländerna och Västtyskland möttes i finalen och redan i den 2:a matchminuten så gjorde Neeskens 1-0 på straff för Nederländerna. I den 25:e minuten så fick Västtyskland straff och den förvaltade Breitner. I den 43:e minuten kom sista målet för matchen och det var Müller som gjorde 2-1 för Västtyskland som tog hem Guldet på hemmaplan.

Mästerskapet spelades på nio arenor och Grzegorz Lato från Polen vann skytteligan med 7 mål. Bäste svensk blev Ralf Edström med 4 mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copyright © Scorpio Media Agency | Newsphere by AF themes.